”Vi har alla samma rädslor – och det är på yogamattan vi möter dem”

”Vi har alla samma rädslor – och det är på yogamattan vi möter dem”

 

Är du på väg till Ängsbackas Yogafestival i sommar?
Hör vad yoga gjort för festivalens Lin Holmquist.

 


– Du vet, mitt tidigare liv… Jag var skitarg, kände mig otillräcklig och levde för kickarna,
säger Lin Holmquist.

Alla som har varit på någon av de senaste tre årens yogafestivaler på Ängsbacka har haft chansen att spana in Lin. Som festivalens general håller hon i samlingarna där flera hundra deltagare, volontärer och workshopledare möts i den stora ladan. Just möten är det som Lin vill bjuda in oss till, möten med oss själva och varandra. Inte sällan lyckas hon skapa en djup närvaro och stillhet och fast vi är så många som inte träffats förut sprider sig en skön känsla av samhörighet.

– Jag är bra på att hålla spejset, att vara värdinna. Jag bestämmer inte innan vad jag ska säga utan allt kommer spontan. Och min drivkraft är att jag vill inspirera, säger hon.

 

Från partydroger till ödmjuk tacksamhet

Lin använder ofta sin egen resa för att beskriva vad yoga kan ge för den personliga utvecklingen. Nu för tiden känner hon ett konstant välbefinnande och det är yogans förtjänst. För tolv år sedan, inför dotterns förlossning, fick hon rådet att göra yoga för att minska smärtan. Hon hade först bara ett ord att säga om yoga: töntigt – och deltog ganska uttråkad. Men så upptäckte hon något annat, en känsla som kom över henne efter passen.

– Det var sååå skönt, som att komma hem. Och sen födde jag barn med mycket mindre smärta än väntat och då blev jag otroligt intresserad, läste allt och åkte till Indien för att lära mig så mycket som möjligt, säger hon.

Men ett liv i konstant välbefinnande, är det verkligen möjligt…? Lin säger att hon upplever både motgångar, sårbarhet, svartsjuka och annat, men att hon hela tiden samtidigt känner en stor tacksamhet. Hon har en vördnad för livet och en självkärlek som gör att hon nu är mycket långt från sitt gamla rock´n roll-liv med partydrogerna och den ständigt återkommande ilskan.

Jag kunde inte ens hålla händerna mot mitt eget hjärta och jag blev väldigt nyfiken på varför. När jag mer och mer kunde möta mig själv och släppa in ljuset i mitt liv fick jag också en självklar önskan att lära ut yogans väg till andra, säger Lin.

Vill ge oss transformation

Hon vill att yogafestivalen ska ge inspiration till förändring i våra liv och i år har hon bjudit in lärare som liksom hon själv har gjort en rejält positiv resa med yogans hjälp. Deras exempel kan ingjuta hopp, tror hon.

För vi människor är ju så lika, vi har samma rädslor. Och det är på yogamattan vi möter dem, säger hon.

Vägen till ett liv i balans och harmoni är att komma överens med sig själv helt och hållet, säger hon, även vad gäller de där mörka sidorna vi helst inte vill ha. I yoga möter vi dem och stannar vi kvar på mattan tillsammans med dem kan vi också lära oss att älska dem. När yogans rörelser får oss att släppa spänningar kan traumatiska händelser som satt sig i kroppen lösas upp. Prestationskrav, utseendenojor, sneglandet på hur andra gör – genom yoga kan vi också sluta vara rädda. Och intressant nog blir det aldrig tråkigt.

–          Efter tolv år är solhälsningen lika spännande eftersom det hela tiden är en ny situation jag gör den i. Yoga blir häftigare och häftigare ju mer jag expanderar inne i mig själv. säger Lin.

Rädd att bli missförstådd

Förutom att yogan gett Lin mer harmoni i själen, understryker hon gärna hur skönt den fysiska känslan är i hennes yogikropp. Hon ser tydligt att lägstanivån av trötthet har höjts under åren med yoga och att hon faktiskt blir piggare och piggare.
Rädslor är hon såklart inte helt fri från. I uppdraget att leda Ängsbackas yogafestival handlar de om kommunikation. Hon blev missförstådd som liten och det är något hon får jobba med nu också.

–          Jag kan känna mig rädd för att bli sedd som flummig, att jag inte kan göra mig
förstådd.  Då kan dörrar stängas och det blir inget utbyte
, säger hon.

Den 21 juli är det dags igen. Stora ladan, välkomstmöte, flera hundra personer tätt tillsammans, närvaron, blickar som möts, namaste, we are one, pirr och längtan – och vetskapen att livet är fullt av möjligheter… Läs mer om Yoga Festival HÄR.

FAKTA OM LIN
Fullständigt namn Lin Maria Kajsa Fröja Ananda Holmquist
Ålder 34 år
Bor Örebro
Familj  Dottern Mynta och sambon Andreas samt kaninen Dolen
Utbildning Yogalärare, yogaterapeut, utbildning i tantra och avancerad yoga i Indien. NLP practitioner, spa-terapiutbildning bland mycket annat.
När hon inte leder Yoga Festival  Yogalärare på Örebro Yoga, terapeut.
Favoritmat före ett yogapass Just nu nässelsmoothie eller fruktsallad.

 

About the Author:

Malin Wik

Leave A Comment