ÄNGSBACKA TIPSAR
Nordisk Permakulturfestival 2012

23–26 August

 

Obs! Biljetter till festivalen är slutsålda!

 

Nordisk Permakulturfestival hölls förra året i Danmark och syftar till att bli en festival som vandrar mellan våra nordiska länder. I år sker den i Sverige och vi är stolta att presentera Ängsbacka som värd för Sveriges första arrangemang av Nordisk Permakulturfestival! Du är varmt välkommen att delta och vara med och medskapa denna helg tillsammans med oss i Augusti!

Festivalen är inte bara ett forum för Permakultur-experter, utan för alla som är inspirerade att leva i djupare relation med moder jord och att lära och älska hennes uttryck och gränser. Är du ny inför begreppet?

Permakultur handlar om att lära sig av principer från det naturliga ekosystemet och applicera detta på våra liv. Hur kan vi skapa balans och harmoni likt naturen? Permakulturens verktygslåda innehåller allt från; odlingsmetoder som bygger upp friska jordar till design av hela självförsörjande samhällen med ätliga växter, energismarta hus och välmående människor. I förlängningen handlar det om lösningar för en hållbar mänsklig civilisation på jorden.

Festivalen ger oss möjlighet att mötas för att samla och dela kunskap, idéer och livsvisdom. Vi skapar tillsammans en festival där det inte finns någon skillnad på workshop-hållare, musiker och deltagare. Vad detta innebär praktiskt är att alla deltagare betalar samma pris och alla kommer att bidra till grundstrukturen av festivalen genom att t.ex. hålla workshops, diska eller laga mat. Priset på biljetterna motsvarar Ängsbackas kostnader för att hålla festivalen och vi som jobbar med att skapa den arbetar alla helt ideellt. Det verkliga värdet skapar vi tillsammans när vi möts och delar våra gåvor.

Det blir en hög grad av praktiska workshops där vi i en arbetande gemenskap lär oss nya saker av varandra. Samtidigt hjälps vi åt att skapa fungerande ekologiska lösningar som blir en gåva till platsen vi är på. Bland annat kommer vi att utveckla delar av den befintliga parken/trädgården till en ätlig skogsträdgård och bygga ett antal kompost-toaletter. Självklart kommer det också att bli teoretiska workshops och forum där vi kan ta del av varandras kunskap inom ämnet permakultur, utbyta idéer och bygga nätverk. Håll utkik på hemsidan eller ta emot vårt nyhetsbrev om du vill veta när nya workshops läggs till i programmet!

Under kvällarna på festivalen kommer du att kunna bidra med musik, dans och lek, hänga framför brasan, ta ett kvällsdopp i sjön eller njuta med dina nya vänners sällskap. Ängsbacka bjuder på en kreativ och väldigt hjärtlig ”open stage” så ta gärna med dig ditt instrument.

Vår mat kommer att vara vegetarisk och ekologisk, full av liv och kärlek! Råvarorna kommer att komma från våra egna odlingar och från ekologiska bönder i närområdet . Vårt mål är att servera mat där vi också lyfter fram Permakultur-grödor och perenner för att inspirera och sprida kunskap kring hur de kan användas. Det kommer att finnas veganska och glutenfria alternativ.

Precis som förra året kommer det att finnas en nordisk marknad där du kan byta eller sälja egenproducerade ekologiska produkter. Ju fler som har med sig saker desto roligare. Det behöver inte vara stora kvantiteter. Självklart kommer vi också arrangera fröbyte för dig som odlar dina egna fröer eller har några ovanliga eller extra bra fröer eller plantor som du vill dela med dig av.

Hör av dig till oss om du vill hålla en workshop eller på annat sätt bidra till festivalen, t.ex genom att donera byggmaterial, skogsträdgårdsplantor eller mat. Kanske vill du bli leverantör av ekologisk mat till festivalens kök?

Kontakta oss: permafestival@gmail.com